Equity International - Arts & Culture


PERSONAL STRUCTURES – Identities
In the context of the 58th La Biennale di Venezia (2019)

IGOR JOSIFOV
Че биде
PALAZZO MORA #7
Strada Nova, 3659 Venezia
May 11 - Nov. 24, 2019
(Preview May 9 – 10, 2019)

The project ‘Че Биде’ is a transformational installation that mirrors the world at a time of change that reflects on our future every day.
In my work, an analogous collapsing of borders occurs between artist and form. Covering more than a decade of artistic research and work in a different range of media, I have chosen my own body as my primary and essential medium. All of these installations are anchored in visual and body art and share a through the line of endurance. This is a durational work during which I cast myself as a signifying body in a field of social semiotics, by using performance and visual representation - to explore psychoanalytic themes such as identity, death, loss, injustice and the status of the ego in contemporary society.

This project is dedicated to the copyright of the artist. I will outline key works that are symbolically related to the theme including my piece 'Nelson Mandela’, which I managed to get back from the Federal Police in Paris. After a long legal battle, this piece will be exhibited for the first time in public at the 'Personal Structures' 2019 in Venice. This work brings a significant history about human rights and comments on this contemporary issue that is happening to many artists around the world and addressing it is of great importance.

In the context of this event, I will premiere a new film "Че биде Вистина', filmed by award-winning cinematographer Samir Ljuma - featuring myself & Katarina Ivanovska. This film is based on my life and creative process which is closely connected to the story that will unfold during the Biennale.

I look forward to presenting my latest project 'Че биде' with my artworks in the context of 58th Venice Biennale

The exhibition “Personal Structures – Identities“ is organized by the GAA Foundation and hosted by the European Cultural Center, will take place from May 11, 2019 to Nov. 24, 2019. The presentation by Igor Josifov can be found at Palazzo Mora #7 (Preview May 9 – 10, 2019)

The venues of the European Cultural Center & GAA Foundation Venice are: Palazzo Mora, Palazzo Bembo and Giardini Marinaressa


This project was supported by the Alexander Tutsek-Stiftung Foundation, Tikveš Winery & Montana State University Billings

Игор Јосифов за првпат ќе го изложи заробеното дело за Нелсон Мандела во Венеција

Заробеното дело за Нелсон Мандела изработено од македонскиот уметник Игор Јосифов првпат ќе биде изложено во јавноста Палацо Мора, во рамките на „Лични структури“ на Венециското биенале на уметноста. Станува збор за дело кое Јосифов го создаде во Северна Калифорнија во 2013 година, а подоцна беше испратено во Париз каде што требаше да биде изложено во Големата палата за време на уметничката недела.
– Од галеријата која ме претставуваше тогаш инсистираа да го испратам кај нив токму ова дело, но наместо да го изложат, тие го присвоија и си го поставија во приватен стан во Париз. По долгогодишна правна битка, благодарејќи на Федералната полиција во Париз, во 2018 година успеав да го вратам заедно со други останати дела, вкупно 169. Токму делото за Мандела носи значајна историја во врска со моите уметнички и човекови права и затоа ќе го претставам во тој контекст првпат во Венеција – вели Јосифов.

Организаторката на изложбите „Лични структури“, Сара Даниели, вели дека ова дело на Јосифов поттикнува остроумен одраз на современото општество и актуелните прашања.

„Интересно е што работата е длабоко поврзана со личната приказна, а во исто време може да допре до секој гледач поради универзалните теми на кои се однесува. Ние веруваме дека сите овие карактеристики заедно можат да создадат моќна појава“, запишува Даниели. Проектот со кој Јосифов ќе се претстави на годинешното Венециско биенале на уметноста е наречен „Че биде“ и е посветен на авторските права. Покрај делото за Нелсон Мандела, овој проект е трансформациска инсталација која го отсликува светот во време на промени што секојдневно се одразува на нашата иднина.
– Во мојата работа се случува аналогно уривање на границите помеѓу уметникот и формата. Покривајќи повеќе од една деценија уметнички истражувања и работа во различни медиуми, го избрав моето тело како мој примарен и суштински медиум. Сите овие инсталации се закотвени во визуелната и телесната уметност и ги делат преку линија на издржливост. Ова е долготрајна работа за време на која се фрлив како означувачко тело во полето на социјалната семиотика користејќи перформанси и визуелна репрезентација. Ги истражувам психоаналитичките теми, како што се идентитетот, смртта, загубата, неправдата и статусот на егото во современото општество – вели Јосифов.

Преку проектот „Че биде“ ќе бидат изложени и стаклени скулптури кои се симболично поврзани со новиот филм насловен „Че биде – Вистина“, кој ќе има премиера во Венеција. Филмот го снимаше Самир Љума, кој неодамна доби награда на фестивалот „Санденс“ за документарецот „Медена земја“. Во овој уметнички филм покрај Јосифов учествува и манекенката и модел Катарина Ивановска. – Овој филм е базиран врз мојот живот и креативен процес кој е тесно поврзан со приказната што ќе се одвива за време на Биеналето – додава Јосифов.

За неговото учество на биеналето во Венеција доби финансиска поддршка од приватни спонзорства, како и од германската фондација на Александер Туцек-Стифтунг.

Венециското биенале на уметноста годинава е со тема „Да се живее во интересни времиња“, обележени од лажни вести, урнати вредности и различни кризи. Отворањето е на 11 мај и ќе трае до 24 ноември 2019 година.


https://nezavisen.mk/igor-josifov-za-prvpat-kje-go-izlozhi-zarobenoto-delo-za-nelson-mandela-vo-venecija